Què? (català)


Estrella Cervantes:
portar la nostra cultura a les estrelles

En un lloc de la constel·lació Ara, en torn d’una estrella sense nom propi, tan sols coneguda per la lletra μ, quatre planetes tracen les seves trajectòries. Al voltant d’un autor de fama universal, també hi giren els seus quatre personatges principals. Ens proposem elevar Cervantes a la condició d’un Apolo galàctic, i donar-hi el seu nom a l’estrella central del sistema, mentre que Don Quixot (Quijote), Rocinante, Sancho i Dulcinea es transfiguren en els seus escortes plantaris. Quijote (μ Arae b), el protagonista, en una òrbita una mica excèntrica, tal i com correspon al seu caràcter, juntament amb el seu fidel company Rocinante (μ Arae d), al bell mig de l’escena. El bo de Sancho (μ Arae e), l’enginyós escuder, es mou lentament per la part exterior del sistema. La Dulcinea encantada (μ Arae c), tan difícil de contemplar per Don Quixot en la seva forma vertadera, a prop del cor de l’escriptor.

La importància de Miguel de Cervantes en la cultura universal no és impossible d’ignorar. La seva orba principal, el Quixot, considerada la primera novel·la moderna de la literatura mundial i un dels llibres més influents en tot el cànon literari, ha estat qualificada en nombroses ocasions com la millor obra de ficció que s’ha escrit mai. Tot i això, mentre que Shakespeare ja té noms dels seus personatges com a satèl·lits d’Urà, Cervantes ha estat exclòs fins al moment de les esferes còsmiques. Amb aquesta proposta, recolzada pel prestigiós Instituto Cervantes, i just a temps per celebrar el 400 aniversari de la publicació de la segona part de la novel·la, reclamem per al famós cavaller de la Manxa, els seus companys i el seu creador, el lloc que es mereixen entre les estrelles.

Impresion_Artistica_Web_2_Autor_David_Cabezas_Jimeno_SEA

I és possible aconseguir que una estrella
s’anomeni Cervantes i els seus planetes
Dulcinea, Rocinante, Quijote i Sancho?

ÉS CLAR QUE SÍ

La Unió Astronòmica Internacional ha obert un procés internacional per rebre propostes i votar com s’han d’anomenar 20 sistemes planetaris nous, descoberts els últims anys. El procés es va començar a gestar fa quasi un any, i aquesta proposta ha estat presentada oficialment pel Planetari de Pamplona i recolzada per la Sociedad Española de Astronomía (SEA) i l’Instituto Cervantes per posar-hi nom a l’estrella mu Arae i els seus quatre exoplanetes amb el nom de Cervantes i els dels personatges principals de la novel·la “El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha”.

Què cal fer?

Necessitem la vostra ajuda. Per votar aquest proposta, us heu d’inscriure i seguir el procediment en aquest enllaç (en anglès):

http://nameexoworlds.iau.org

Què més podeu fer?

Per descomptat, podeu difondre la nostra proposta de l’Estrella Cervantes amb enllaços a aquesta pàgina web.

I si voleu també hi podeu col·laborar mitjançant qualsevol dels diferents elements de la nostra proposta: amb imatges, testimonis o entrades de blog que estarem encantats d’enllaçar des d’aquí. Pots posar-te en contacte amb nosaltres:

Moltes gràcies!

(Traducción de Anna Boluda- Sociedad Española de Astronomía SEA)